Zelf patat maken

Op de een of andere manier voelt het minder slecht als je je eigen patat maakt. Misschien omdat je dan het gevoel hebt dat je de calorieën al verbrand hebt of zo. Wat nergens op slaat, want zelf frieten maken kost helemaal niet zo veel energie. Wel een beetje tijd, maar ja, je moet er wat voor over hebben.

Zelgemaakte frieten closeup

Het komt er eigenlijk op neer dat je de aardappels gewoon goed moet ontdoen van hun vocht. Dan krijg je lekkere knapperige friet. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik heel van chipsachtige friet houd en ze dus lekker dun maak, zoals op de foto. Ze waren ontzettend knapperig, maar misschien een beetje té. Echte frieten zijn natuurlijk nog mooi zacht van binnen. Maar dat is natuurlijk ook het voordeel van je eigen frieten maken: je kan zelf bepalen hoe je ze maakt.

Patat voor 2 personen

500 gram aardappelen
Zout
Frituurvet

Benodigdheden

Schilmesje
Frituurpan

Stap 1: Schil en snijd de aardappelen

Deze stap kost je de meeste moeite. Was en schil de aardappelen en leg ze in water, zodat ze tussendoor niet bruin worden. Zodra je alles hebt geschild kun je ze gaan snijden. Zet een bak water klaar en doe er flink wat zout in. Je mag de zoutpot best een paar seconden op de kop hebben op standje doe-mij-maar-een-hartaanval. Snijd dan de aardappelen in de lengte doormidden en maak er dan frieten van, zo dik als je zelf lekker vindt. Leg ze in de bak met gezout water en laat ze met folie erover staan, minimaal twee uur.

Stap 2: In de frituur

Zet je frituurpan aan, op een lage temperatuur, ongeveer 160 graden. Haal je frieten uit de bak met water en dep ze goed droog met keukenpapier. Hoe droger, hoe beter. Bak de patat zo’n 8 minuten in de frituur en leg ze daarna in een bak bekleed met keukenpapier. Ze moeten goed hun vet kwijt kunnen. Mocht je extra willen maken voor een later moment, dan is nu het moment om ze in te vriezen. Dep ze ook nu weer goed droog en doe ze in een luchtdichte bak of zak in de vriezer. De frieten die je wel meteen gaat eten gaan opnieuw in de frituur. Zet je frituurpan eerst hoger, op ongeveer 200 graden. Bak je patat in de hete hete olie in ongeveer drie minuten knapperig en goudbruin.

Lekker met een bakje mayo en fantastisch bij mosselen.

Zelgemaakte frieten 2

2 Comments

  1. Pingback: Het makkelijkste mosselrecept ooit -

  2. Pingback: Hoe bereid ik mosselen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *