Flatbreadpizza voor een heerlijke weekendlunch

Het liefst eet ik elke middag warm. Deze flatbreadpizza bijvoorbeeld, is een geweldige warme thuislunch. Gek eigenlijk, dat we dat in Nederland nauwelijks doen. Het is zelfs zo erg dat als Nederlanders ’s middags warm hebben gegeten, ze denken dat ze ’s avonds niet meer warm hoeven te eten, en dus brood eten. Natuurlijk hoeft het niet, je mag lekker zelf weten wat je eet, maar het is zo zonde. Het kost helemaal niet veel moeite om meerdere warme maaltijden te eten. In andere landen eten ze bijna altijd warm, zelfs het ontbijt. In Nederland heerst helaas nou eenmaal geen kookcultuur. flatbreadpizza-met-mozzarella-en-pancetta

Natuurlijk is een echte pizza zo veel meer dan flatbread. Echt pizzadeeg heeft uren en uren gerezen en heeft daardoor veel meer diepgang. Maar als je even snel iets lekkers wil maken, dan is dit een fantastisch alternatief. Ik was helemaal niet zo bekend met platbrood totdat Wendy een recept met flatbread plaatste. Nu ben ik verslaafd. Ik maak hem wel iets anders dan Wendy, namelijk met yoghurt, en ik laat de olie achterwege. Maar kies vooral je eigen manier, niets is fout!

Flatbread voor 4 personen

150 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram yoghurt
5 gram bakpoeder
3 gram zout

Topping Italiaanse flatbreadpizza (per pizza)

25 milliliter gezeefde tomaten
1,5 eetlepel olijfolie
flinke snuf zout
0,5 theelepel oregano
0,25 bol mozzarella
3 plakjes pancetta
paar blaadjes basilicum

Topping flatbreadpizza gerookte kip (per pizza)

1 eetlepel kruidenroomkaas
25 gram gerookte kip, in plakjes
0,25 rode ui, in ringen
wat gehakte salie

Benodigdheden

Grillpan

Stap 1: Maak het deeg

Zet de grillpan op hoog vuur. Doe alle ingrediënten voor het platbrood in een kom en vorm er een deeg van met je handen. Je hoeft niet uitgebreid te kneden, het gaat erom dat het een samenhangend deeg is. Vorm er vier ballen van en maak er drie langwerpige plakken van. Leg ze in de hete grillpan en laat het deeg lekker opbollen. Het deeg mag best wat zwarte randjes hebben, dat maakt het juist lekker. Maak terwijl je de broodjes bakt de tomatensaus van de gezeefde tomaten, olie, zout en oregano. Roer met een lepel totdat de tomatensaus en olie met elkaar vermengen.

Stap 2: Beleg je pizza

Beleg je Italiaanse pizza als eerst, omdat je wil dat de mozzarella nog smelt. Doe er de tomatensaus op en meteen daarna de mozzarella. Doe er de plakjes pancetta overheen en garneer eventueel met een paar blaadjes basilicum. Smeer op de andere pizza de kruidenroomkaas en leg er de stukjes gerookte kip, ui en salie bovenop.

flatbreadpizza-met-gerookte-kip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *