Salade met stoofpeertjes, gebakken geitenkaas, bacon en honing

De kracht van een goede salade zit hem in een goede combinatie van ingrediënten. Deze salade met stoofpeertjes en gebakken geitenkaas maakte ik voor ons misbakselkerstdiner. De combinatie van zoet en zout, warm en koud, pittig en zacht maakt hem heerlijk!

Wat heb je nodig voor deze salade met stoofpeertjes en gebakken geitenkaas?

Deze hoeveelheden zijn voor vier porties salade.

Voor de stoofperen:

  • 6 stoofperen (maar ik zou meteen een paar kilo stoofperen klaarmaken)
  • rode wijn
  • twee kaneelstokjes
  • flink wat witte basterdsuiker (na smaak)

Of kant en klare stoofperen.

Voor de rest van de salade:

  • 200 gram geitenkaas in schijfjes
  • 1 ei
  • paneermeel
  • 8 blakken bacon
  • 125 gram rucola
  • honing

Stap 1: Stoofpeertjes maken

De stoofpeertje maakte ik een dag eerder. Het schillen is eigenlijk het meeste werk. Schil de peertjes, snij ze in parten en verwijder de klokhuizen. De stoofperen kook ik in rode wijn, veel rode wijn. En een klein beetje water, niet andersom. Kook de kaneelstokjes en de suiker ook mee. Het duurt een paar uur voordat de stoofpeertjes goed gaar en mooi rood zijn. Voeg tussendoor na smaak nog meer kaneel en suiker toe. Ik maak altijd meteen een grote hoeveelheid, je kunt de stoofperen prima een paar dagen in de koelkast bewaren of invriezen. Vind je dit allemaal teveel gedoe dan kun je ook kant en klare stoofpeertje kopen in de supermarkt.

Snij de stoofpeertjes in plakjes voor in de salade.

Stap 2: Bacon en geitenkaas bakken

Pak de bacon lekker krokant in een koekenpan met wat boter. Laat de gebakken stukjes bacon op een stukje keukenrol uitlekken. Snij de bacon vervolgens in reepjes.

Kluts een eitje los in een schaaltje en doe in een ander schaaltje een flinke laag paneermeel. Haal de schijven geitenkaas door het ei en vervolgens door de paneermeel. Zorg dat alle geitenkaas goed bedekt is. Bak de geitenkaas in de koekenpan totdat deze knapperig van buiten en zacht van binnen is.

Stap 3: Maak de salade op

Deze salade met stoofpeertjes en gebakken geitenkaas serveerde ik in een schaaltje per persoon, maar je kunt natuurlijk ook één mooie schaal opmaken. Begin met de rucola. leg hierop de stukjes stoofpeer en de bacon. Leg hier de warme gebakken geitenkaas op, eventueel in tweeën gedeeld. Sprenkel als laatste een beetje honing over de salade.

Eet smakelijk!

salade met stoofperen en geitenkaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *