Uit de Franse keuken: gegratineerde uiensoep

Waan je heel even op een Frans terras met een serveerster die waarschuwt ‘c’est très chaud’ met deze overheerlijke, heldere slow cooked uiensoep. Gegratineerd in de oven.

uiensoep4

Ingrediënten

6 uien
2 teentjes knoflook
glas Chardonnay
1,5 liter runderbouillon
2 laurierblaadjes
een paar takjes peterselie
een paar takjes tijm
Frans stokbroodje
100 gram emmentaler
Ander materiaal
Ovenvaste soepkommen
Keukenmachine is handig, hoeft niet. Met een goed mes kom je een heel eind.

Zet een muziekje op en bereid je mentaal voor. Deze uiensoep heeft even tijd nodig. Gun jezelf die tijd, want je soep gaat er beter van smaken! Wist je dat wanneer uien karamelliseren, ze goudbruin van kleur worden? Vergeet dus dat recept van Jamie Oliver, waarin de uien al na vijftien minuten gaar zijn.

stap 1: niet huilen

Begin met het pellen en doormidden snijden van de uien. Doe de snijdschijf voor plakjes in je keukenmachine en druk de uien er zo door, dat er halve ringen ontstaan. Doe dit met alle 6 uien. Heb je geen keukenmachine? Helaas, dan wordt het snijden. Nee, een pollepel in je mond werkt niet tegen de tranen. Wat soms wel wil helpen: de uien doormidden snijden en ze dan even onder de kraan houden. Dan was je wel wat van de aroma’s weg, maar je mascara blijft in ieder geval intact. Je moet keuzes maken in je leven.

stap 2: heb geduld

Zet een pan op middelhoog vuur en giet er flink wat olijfolie in. Wees echt niet te zuinig, want de uien gaan vastplakken aan je pan. Geen zorgen, dit is een goed teken. Doe de uienringen erin en laat ze glazig worden. Let op dat je uien nog niet bruin worden, dit moet pas in een later stadium gebeuren. Zet de muziek wat harder en blijf op je uien letten. Dit proces kan wel drie kwartier duren. Als je ziet dat ze niet verbranden en het vuur dus goed staat, kan je ondertussen de bouillon opzetten en eventueel de knoflook snijden. Ik doe dat met een mes, maar als je daar geen zin in hebt, mag dat ook best door een knoflookpers. Hier heeft Jamie Oliver dan wel weer gelijk: dat kan prima met het vel er nog omheen. Dat kan een hoop frustratie voorkomen.

Gaan je uien vastplakken? Juich dan maar even. Je bent op de goede weg. Als je uien echt aan het bruinen zijn, zoals op de foto, is het tijd om de knoflook erbij te doen. Denk eraan dat je het vuur zachter zet, want als je knoflook verbrandt ben je de pineut. Laat je knoflook dus even aanfruiten en gooi je glas Chardonnay erbij (en neem zelf ook een slok). Laat het even doorkoken en ruik goed. De geur vertelt je of de alcohol er al uit is (en dat moet).

stap 3 pruttel de pruttel

Giet de runderbouillon erbij als je geen alcohol meer ruikt. Doe de laurierblaadjes erbij, snijd de kruiden grof en gooi ze erin. Laat de soep op laag vuur pruttelen, zo’n twee uur lang. Nu mag je tv kijken (of mijn andere recepten lezen).

Stap 4 kaaaaaaas

Ruikt je hele huis al naar uiensoep? Mooi! Zet je oven aan op 250 graden (of grill, als je die hebt) en laat even voorverwarmen. Rasp de emmentaler snijd het stokbrood in schuine plakken. Doe de uiensoep in de kom en de stokbroodjes erop. Doe de geraspte emmentaler erover (niet te zuinig) en zet de kom acht minuten in de oven, of twee minuten in de grill, als je die hebt.

Hoe eet ik uiensoep?

Dat weet niemand. Ik slurp eerst de uiensoep eromheen weg en eet op het laatst het broodje. Maar er zijn geen regels, doe gewoon wat jij het lekkerst vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *