Pauls kalkoenrollade met pesto en zongedroogde tomaatjes

Onze collega Paul maakte deze kalkoenrollade met pesto en zongedroogde tomaatjes. Wij vonden hem heerlijk, dus werd Paul de eerste gastblogger van de misbaksels!

Wie kerst zegt, zegt kalkoen. Maar we hadden zin in iets anders dan de traditioneel gevulde kerstvogel die soms maar amper in je oven past. Deze rollade kun je zo groot maken als je de kalkoenfilet kunt kopen, en dan nog gaat ie met gemak in ieders oven. Ingewikkeld en tijdrovend is dit vleesgerecht niet, maar kerstdiswaardig is het absoluut. Lekker mals vlees met een heerlijke mediterrane vulling.

Wat heb je nodig voor deze kalkoenrollade met pesto en zongedroogde tomaatjes?

  • Een mooi stuk kalkoenfilet – wij gebruikten een kilo en hadden ruim voldoende voor 4 personen
  • Een paar eetlepels groene pesto – het lekkerst (en niet moeilijk) is om die zelf te maken, maar een potje kan eventueel ook
  • Zongedroogde tomaatjes
  • Boter
  • Keukentouw of siliconen rolladebinders

Hoe bereid je deze kalkoenrollade?

Snijd de kalkoenfilet zo open dat je een lange rechthoekige lap hebt van ongeveer 2 centimeter dik. Maak het stuk vlees vooral niet te dik, want dat rolt straks zo lastig. Met onze filet betekende dit insnijden op ongeveer een derde, en vervolgens vanuit het midden het dikste deel (twee derde) halveren. Snijd vanuit het midden niet te ver door, want voor je het weet heb je twee delen.
Smeer de filet royaal in met je zelfgemaakte pesto (houd de randen een beetje vrij) en beleg je ingesmeerde kalkoen met zongedroogde tomaatjes.

Rol de rollade vanaf de korte zijde strak op en bind ‘m dicht. Dat kan met keukentouw; op YouTube vind je vele filmpjes hoe je een rollade dichtknoopt. Wij gebruikten drie handige siliconen rolladebinders. Als je die strak aantrekt, is dat ook ruim voldoende om je kalkoenrollade in vorm te houden.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Smelt boter in een braadpan en braad de rollade aan alle kanten mooi aan. Als je vlees goudbruin is, verhuis je de rollade naar een bakblik en schuif je ‘m in de voorverwarmde oven. Draai de rollade zo af en toe een kwartslag.
Na 45 tot 60 minuten – afhankelijk van hoe dik ie is – is je rollade klaar. Laat ‘m even rusten voor je hem aansnijdt.

Eet smakelijk!

PS Heb je te veel? De volgende dag was de inmiddels koude rollade in dunne plakken ook nog heerlijk op brood.

kerstdiner2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *