Brownies met sinaasappel en whiskyroom

Zouden er mensen bestaan die geen brownies lusten? Ik geloof het niet. Ik moet ze niet te vaak maken, want ze gaan op. En snel ook. Als ik er twee achter elkaar eet weet ik ook weer waarom je er niet te veel van moet eten. Het is een beetje het schuimbanaantjeseffect: misselijk…

Natuurlijk is sinaasappel en chocola een beproefde combinatie. Je hoeft echt niet bang te zijn dat het niet lekker is samen. Het recept voor de brownie heb ik van browniekoningin Nigella. Om hem sinaasappel te maken heb ik hem een beetje aangepast. Achteraf gezien had ik iets meer bloem moeten toevoegen, omdat het sinaasappelsap het beslag iets te vochtig heeft gemaakt. Heb ik in het recept verwerkt, geen zorgen! De room heb ik gemaakt met whisky, maar je kunt vanalles bedenken. Doe het eens met Baileys, Cointreau of rum. Alles kan!

Brownie sinaasappel konfijt
Je kunt de brownies trouwens prima invriezen. Een tip voor als je net als ik last hebt van het schuimbanaantjeseffect.

Ingrediënten voor véél brownies (ongeveer 24)

250 gram roomboter
250 gram chocola
4 eieren
300 gram suiker
1 sinaasappel (sap en schil)
170 gram bloem
1 theelepel zout

Garnering:
Poedersuiker
5 gram chocola
1 sinaasappel (eigenlijk alleen de schil)

Whiskyroom:
100 gram (slag)room
Een scheutje whisky

Oventemperatuur: 180 graden

Stap 1: ze smelten de chocola

Zet de oven aan op 180 graden. Zet een pannetje met een laagje water op laag vuur en zet hierop een vuurvaste kom. Laat het water niet koken. Snijd de roomboter in blokjes en laat ze smelten in de kom. Voeg vervolgens de chocola in stukken toe en laat het langzaam smelten. Je kunt alvast beginnen met de volgende stappen, maar blijf opletten. Zodra de chocola helemaal met de boter is versmolten zet je het even opzij om af te koelen.

Stap 2: de sinaasappel aan de beurt

Boen ondertussen de sinaasappel en rasp de schil. Zorg ervoor dat je niet het witte deel van de schil meeraspt, dat is namelijk nogal bitter. Doe de rasp bij het chocolademengsel. Snijd de sinaasappel doormidden en pers het sap eruit.

Stap 3: prepareer de rest

Doe de eieren samen met de suiker en het sinaasappelsap in een kom en mix het met een garde of elektrische mixer tot het bleek en luchtig is. Doe vervolgens in een andere kom (je hebt straks veel afwas) de (gezeefde) bloem samen met het zout.

Stap 4: maak het beslag

De enigszins afgekoelde chocola mag nu bij het eimengsel. Mix het goed door elkaar met een garde of elektrische mixer. Voeg dan de bloem erbij en mix ook dit goed door elkaar. Proeven mag.

Stap 5: de brownies in de oven

Leg een velletje bakpapier in een ovenschaal en giet het browniebeslag erin. Zet het ongeveer 40 minuten in de oven. Blijf goed opletten. Bij mij duurde het iets langer en ik ben nog niet helemaal blij met de gaarheid. Het is de bedoeling dat ie nog een beetje fudgy is aan de onderkant, maar je hoeft het niet te pushen. Een goede manier om het te controleren is als je de brownie met het bakpapier iets omhoog tilt. Je kunt dan de onderkant zien. Let wel goed op dat het ook in het midden gaar is.

Stap 6: Whiskyroom

Doe de room in een kommetje met het scheutje whisky en klop tot de gewenste dikte. Het hoeft geen slagroom te worden, maar meer de consistentie van yoghurt.

Stap 7: facultatief extra (kijk)genot

Deze stap mag je overslaan. We gaan nu namelijk de sinaasappelschil konfijten terwijl de brownie afkoelt, maar ik kan me voorstellen dat je ook zin hebt om gewoon de brownie -niet afgekoeld en al- op te eten. Maar voor de doorzetters: schil een sinaasappel met een dunschiller of kaasschaaf. Snijd de schil vervolgens in vierkantjes, rondjes, reepjes, wat jij wil. Doe deze in een pannetje met een laagje koud water en laat langzaam aan de kook komen. Herhaal dit nog drie keer. Daarna doe je hetzelfde, alleen voeg je evenveel suiker als water toe. Laat de schillen even doorkoken in het suikerwater. Je hebt nu gekonfijte sinaasappelschil! Smelt de chocola in de magnetron en gebruik deze als lijm om de gekonfijte sinaasappelschil vast te plakken aan je brownie. Zoals je ziet ben ik niet zo secuur geweest en zijn ze een beetje scheef geworden. Maar ik houd ervan als het een beetje scheef is.

Brownies sinaasappel konfijt

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *