Pasta met pittige tomatensaus (all’arrabbiata)

Dit is een recept dat ik heb gejat van de Italianen. Het is eigenlijk gewoon pasta all’arrabbiata, maar dan lekker makkelijk. Fans van Masterchef Australia zouden deze tomatensaus trouwens ook kunnen kennen, Marco Pierre White heeft hem ooit voorgedaan, maar ik miste bij hem suiker en ik gebruik liever gezeefde tomaten dan tomaten in blik. Omdat het zo’n simpel recept is gebruik ik altijd de beste pasta die ik kan krijgen, meestal penne, maar in dit recept rigatoni. Het liefst van de trattoria, en anders de beste van de Ap. Als je dat doet, dan til je dit gerecht naar grotere hoogten. Serveer het met basilicum en versgeraspte parmezaan, of nog beter: pecorino.

Pasta all'arrabiata overall

Ingrediënten 

(voor vier personen)

500 gram goede kwaliteit penne
200 gram gezeefde tomaten
1 ui
4 teentjes knoflook
1 à 2 chilipeper(s)
1 blokje runderbouillon
250 gram zoete cherrytomaten
Paar takjes tijm
2 laurierblaadjes
Mespuntje suiker
Peper en zout
Olijfolie

Garnering

Paar blaadjes basilicum
Parmezaan of pecorino


Stap 1: Bereid je voor

Rasp (ja rasp!) de ui en de knoflook. Snijd de peper fijn en halveer de cherrytomaten.

Stap 2: Bouw je tomatensaus

Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en fruit het ui-knoflookmengsel erin tot de ui glazig is. Voeg dan de chilipeper en de tomaatjes toe en laat zo’n 10 minuten staan. De tomaatjes moeten uit elkaar vallen. Duurt het je te lang, of ben je in een baldadige bui, dan kan je het proces versnellen door ze met de bolle kant van een pollepel kapot te duwen.

Stap 3: Pruttelen

Voeg dan de gezeefde tomaten, de tijm, de laurierblaadjes, de suiker toe en verkruimel het bouillonblokje boven de saus. Laat de saus minimaal 30 minuten pruttelen. Zet alvast water op het vuur met een flinke scheut zout (het water moet naar de zee smaken). Daar kook je zo de pasta in.

Stap 4: De pasta

Doe de penne in het kokende water en kook die twee minuten korter dan op de verpakking staat. Je laat ze namelijk nog even met de saus mee koken. Giet de pasta af en gooi die bij de saus. Laat nog twee minuten samen op het vuur staan. Let erop dat de pasta niet verdrinkt in de saus.

Stap 5: Serveren

Je hebt vast geleerd dat je basilicum niet mag snijden, maar moet scheuren, maar dat is niet helemaal waar. Als je het meteen gebruikt, kan het wel. Van het snijden wordt het kruid na verloop van tijd namelijk bruin. Voor dit recept snijd ik de basilicum in reepjes en strooi ze over de pasta. Serveer de kaas in een apart bakje, voor de liefhebber.

Pasta all'arrabiata 2

One Comment

  1. Pingback: Lasagne met aubergine, courgette en zelfgemaakte besciamella -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *