Sri Lankaanse soort van kottu met soepgroenten

Kottu is een Sri Lankaans gerecht met groenten en stukjes roti. Soms met ei, paneer (een soort kaas) of kip, of allemaal. Als ik denk aan kottu, dan denk ik aan het Muslim Hotel in Kandy tijdens de reis die ik maakte over Sri Lanka. Ik zou er een moord voor doen om daar nog eens te eten. Oké, het is er niet schoon (dat is nogal zacht uitgedrukt), maar het eten was er zo fantastisch. We waren drie dagen in Kandy en hebben er op alle dagen gegeten. In stilte. Zo lekker was het.

kottu-met-soepgroenten

Nee, mijn kottu gaat het daar niet bij halen. Bij lange na niet. Laten we zeggen dat dit gerecht erop is geïnspireerd. Door het currypoeder waan je je heel even op het druppelvormige eiland. En het is echt een eitje. Maar dan bedoel ik ook echt 15 minuten werk. Prima voor doordeweeks. Het currypoeder duurt niet lang om te maken, maar je moet wel even langs de toko. Maak gewoon wat in het voren, je kan het lang bewaren in een luchtdicht potje. Ik heb daarom ingrediënten voor een half potje opgeschreven.

Currypoeder om langer te bewaren

6 eetlepels korianderzaad
2 eetlepels komijnzaad
1 theelepel venkelzaad
1 theelepel kaneel
4 kruidnagels
1 theelepel kardamom
5 gedroogde curryblaadjes
1 theelepel zwarte peperkorrels

Kottu voor 2 personen

2 wraps
1 zakje soepgroenten
2 teentjes knoflook
1 eetlepel currypoeder
Peper en zout

Naar smaak:
Geklutst ei, stukjes paneer of stukjes gebakken kipfilet

Benodigdheden

Vijzel

Stap 1: maak het currypoeder

Doe alle ingrediënten voor het poeder in de pan en laat het een beetje kleuren totdat het gaat geuren. Neem dan alle specerijen en stamp ze fijn in de vijzel.

Stap 2: maak de kottu

Snijd de wraps in smalle reepjes. Dat doe je door ze op te rollen en ze in één keer door te snijden. Snijd de knoflook in de lengte doormidden en leg ze met de platte kant naar onder. Snijd er nu dunne plakjes van. Doe een scheut olie in de pan en doe daar de soepgroenten samen met de knoflook in. Laat kort aanbakken, zo’n vier à vijf minuten. Voeg nu de reepjes wrap toe samen met het poeder en roer om. Breng op smaak met peper en zout. Voeg naar smaak geklutst ei, paneer, gebakken kipfilet, of wat je maar lekker vindt toe. Alles kan.

kottu-met-soepgroenten-dichtbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *