Lasagne met aubergine, courgette en zelfgemaakte besciamella

Je zou lasagne kunnen zien als een uitsloofmaal, want je kunt er helemaal op losgaan. Maar ik vind het ook perfect als doordeweeks maaltje, want je hoeft alleen maar te ‘bouwen’, en daarna kan je achterover hangen terwijl het in de oven staat. In dit recept heb ik me toch een klein beetje uitgesloofd door zelf besciamella te maken. Dat is helemaal niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het werkt.

lasagne-met-aubergine-courgette-en-zelfgemaakte-besciamel-2

Courgette en aubergine zijn natuurlijk klassiekers in de pasta. Daar ga ik dan ook niet aan tornen. Maak van je lasagne een smaakbom met een paar laurierblaadjes door de saus. Daarmee krijgt de saus meer diepgang.

Voor de lasagnebladen heb ik zelfgemaakte pasta gebruikt. ’s Weekends maak ik weleens pasta, liefst iets te veel zodat ik het kan invriezen voor later. Je kunt ze alvast op maat snijden en met plastic folie ertussen op elkaar stapelen en zo invriezen (wel helemaal afgedekt, anders droogt het uit). Je kunt ze er dan zo uitpakken als je het nodig hebt. Maar wees gerust: je mag ze ook gewoon uit de supermarkt halen hoor. Daar is het een doordeweeks maaltje voor.

Ingrediënten voor één lasagne

Lasagnebladen
1 courgette
1 aubergine
300 gram cherrytomaatjes
300 gram gezeefde tomaten
1 ui
4 teentjes knoflook
0,5 bouillonblokje
3 laurierblaadjes
3 takjes tijm
zout en peper

Voor de besciamella
50 gram boter
50 gram bloem
500 milliliter melk
snufje nootmuskaat
zout en peper

De tomatensaus maak je eigenlijk precies als de saus voor de pasta met pittige tomatensaus. Je mag alleen de chilipepers weglaten (hoeft niet) en je hoeft hem niet zo lang te laten staan omdat ie in de lasagne nog lekker doorpruttelt.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Stap 1: Bouw je tomatensaus

Rasp (ja rasp!) de ui en de knoflook. Halveer de cherrytomaten. Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en fruit het ui-knoflookmengsel erin tot de ui glazig is. Voeg dan de tomaatjes toe en laat zo’n 10 minuten staan. De tomaatjes moeten uit elkaar vallen. Duurt het je te lang, of ben je in een baldadige bui, dan kan je het proces versnellen door ze met de bolle kant van een pollepel kapot te duwen.Voeg dan de gezeefde tomaten, de tijm, de laurierblaadjes, de suiker toe en verkruimel het bouillonblokje boven de saus. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 3: Schaaf de aubergine en courgette

Voor deze lasagne heb ik plakken aubergine en courgette gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook gewoon blokjes maken. Als ik plakken maak snijd ik de aubergine en courgette eerst doormidden en leg ik ze met de platte kant naar onder. Ik ga er dan met een scherp mes onderlangs om er plakken vanaf te snijden. Je kunt ook gewoon een kaassschaaf gebruiken hoor. Alleen zijn die meestal iets te klein voor de groenten, maar dat maakt voor de lasagne niet uit. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4: Maak de besciamella

De basis van besciamella is dat je eerst boter met een gelijke hoeveelheid bloem laat garen. Dit noemen ze een roux. Het belangrijkste is dat je roux goed gaar is en dat duurt meestal zo’n 8 tot 10 minuten. Wees er geduldig mee want als je dat niet doet mislukt het echt. Je ziet het na een tijdje verkleuren, dan gaart het. Is de roux mooi bruin, dan kan je de melk erbij doen. Zorg ervoor dat de melk op kamertemperatuur is, anders gaat de roux stollen en dan krijg je stukjes. Doe steeds een klein beetje melk erbij en roer het goed door. Uiteindelijk heb je een dikke saus. Breng op smaak met zout en nootmuskaat en neem van het vuur.

Stap 5: Bouw je lasagne

Begin met een laagje tomatensaus, leg daar plakken courgette en aubergine op. Daarbovenop de lasagnebladen, en dan een laagje besciamella. Herhaal deze stappen tot je bijna geen saus meer overhebt. Eindig met een laagje saus en daaroverheen een laagje besciamella. Zet hem 20 tot 30 minuten in de oven, totdat de besciamella mooi goudbruin is gekleurd.

lasagne-met-aubergine-courgette-en-zelfgemaakte-besciamel-close

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *