Kaasomeletjes met chilivlokken

Kaas! Kaas en ei. En een beetje zout en peper erbij. Meer is het eigenlijk niet. Ik was eigenlijk nooit zo gek op ei, maar sinds ik naar Sri Lanka ben geweest (elke ochtend ei) en ik koolhydraatarm eet (je kan bijna alles met ei) eet ik zo tien eieren in de week. Deze omeletjes zijn net pannenkoekjes. Bak ze niet te lang, dan blijven ze lekker vochtig van binnen. Zelf houd ik van een beetje pit, dus doe ik chilivlokken bij de kaasomeletjes. Maar een andere beproefde combinatie is natuurlijk kaas en ui, of doe er een teentje knoflook erbij. Je kunt er eindeloos mee variëren, net als met pannenkoekjes eigenlijk.

Ze worden zo klein omdat ik een soort mal gebruik, een metalen ring. Best handig, maar als je er nog geen hebt en er één wil, raad ik je aan een siliconenversie te halen. Toegegeven, het is minder mooi, maar je eten blijft er niet aan plakken. En het praktische gaat bij mij altijd voor het esthetische.

Wat kan er misgaan?
Als je geen goede mal hebt kan het ei vast blijven plakken aan de mal. Je moet dan even met een mesje langs de randen gaan. Je kan de eieren ook iets te lang bakken, dan worden ze droog.

Ingrediënten voor vier omeletjes

4 eieren
50 gram geraspte kaas
1 theelepel zout
1 theelepel peper
0,5 theelepel chilivlokken (of meer naar smaak)

Eventueel garneren met een beetje tijm.

Stap 1: Maak het eimengsel

Doe de eieren in een kom en klop ze los en enigszins luchtig. Doe de andere ingrediënten erbij en klop nogmaals.

Stap 2: Bak de kaasomeletjes

Zet een koekenpan op middelhoog vuur met de (siliconen) mal. Doe er een scheutje olie in en dan ongeveer een soeplepel van het eimengsel. Bij mij lekte er wat van het eimengsel onder de mal uit, dat is niet zo erg, dat kan je later wegsnijden. Houd het ei goed in de gaten, het duurt ongeveer drie à vier minuten voordat het omeletje tot iets verder dan de helft gegaard is. Schuif dan een spatel onder het omeletje, en gooi het met mal en al op de kop. Laat nu nog een minuut of twee bakken tot het gaar is. Serveer het met een beetje tijm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *