Gerookte tartaar van de barbecue

Oké de zomer is dan wel voorbij, maar dat wil echt niet zeggen dat je, je barbecue in een hoekje in de schuur moet laten staan tot volgend jaar! Bij ons wordt de barbecue het hele jaar door gebruikt om lekkere stukken vlees te bereiden, pizza’s op te bakken en laatst heb ik er zelfs cakejes op gebakken! Sinds afgelopen voorjaar hebben wij een kamado en testen we alle opties en bereidingsmethoden uit. Maar voordat je stopt met lezen: voor deze gerookte tartaar heb je geen kamado nodig, een barbecue met deksel voldoet ook.

Om vis of vlees te roken gebruiken wij rookplakjes, zo ook voor deze gerookte tartaar. Op deze website vond ik een mooie omschrijving van hoe je kunt roken met een rookplakje. In deze video van allerhande wordt ook nog een andere manier omschreven, met rooksnippers in plaats van een plankje. Wij klooien eigenlijk vooral wat aan, maar meestal lukt dat toch vrij goed! Het is in ieder geval belangrijk dat de rookplankjes goed nat zijn.

Liefde voor tartaar

Van een lekker stuk tartaar kan ik echt genieten! In Frankrijk bestel ik wel eens een steak tartaar, voor mensen die dat niet kennen: dit ziet er uit als een berg rauw gehakt met een rauw ei erop. Sommige Nederlandse toeristen bestellen dit per ongeluk en sturen het terug naar de keuken, maar ik hou er wel van. Toch gaat mijn voorkeur toch uit naar een warmere versie van de tartaar. Mijn vriend maakte laatst deze gerookte tartaar van de barbecue en sindsdien zijn we om: dit is echt de beste manier om een tartaartje te bereiden!

Wat heb je nodig voor deze gerookte tartaar?

Voor vier tartaartjes heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 4 tartaartjes van goede kwaliteit
  • 3 augurken
  • 5 eetlepels gesneden verse bieslook
  • 2 eetlepels mosterd
  • een scheutje tabasco
  • 1 rode ui
  • peper en zout na smaak
  • 4 eieren

Ook heb je een barbecue met een deksel nodig en rookplankjes. 

Stap 1: voorbereiden

Leg ruime tijd van tevoren de rookplankjes in een bak water zodat ze goed nat worden. Meestal doe ik dat ’s morgensvroeg, of zelfs de avond van tevoren al. Ik zet dan een een ovenschaal op de plankjes zodat ze niet gaan drijven.

Steek je barbecue aan en laat deze door verwarmen totdat hij ruim 200 graden is.

Stap 2: tartaartjes maken

Snij de augurken, het ui en de bieslook fijn. Meng alle ingrediënten, behalve de eieren, goed door elkaar. Je kunt hier gerust wat van proeven om te beoordelen of het goed op smaak is. Maak 4 balletjes van de tartaar en druk deze plat. Maak een kuiltje in het midden van je tartaar, hier komt straks het eigeel in.

Scheid de eieren alvast. Het eigeel kun je het makkelijks bewaren in een have eierschil.

Stap 3: roken maar!

Leg de tartaartjes op de rookplankjes op de barbecue. Gooi eventueel wat rookhout op de kolen. Sluit de deksel van de barbecue en laat de tartaartjes ongeveer 10 minuten garen. Leg nu het eigeel voorzichtig in het kuiltje op de tartaar, en laat dit nog een paar minuten mee verwarmen in de barbecue. Ik vind het het lekkerst als de tartaar niet te gaar, maar wel warm is.

Haal de gerookte tartaartjes voorzichtig van de barbecue en geniet!

gerookte-tartaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *