Blueberry muffins met knapperige topping

Soms heb je traktatie nodig juist als er even niets te vieren valt. Deze supersnelle blueberry muffins heb ik een keer gebakken op een ochtend dat ik écht liever door wilde slapen. Samen met mijn twintig medestudenten waren we al twee weken non stop nieuwsdiensten aan het draaien. Maar echt. Het kost je één kwartier en je kunt douchen terwijl ze in de oven staan. Doe het. Deze muffins. Ze zijn het waard.

blueberry-muffins-2

Dit is dus een tip en neem hem de rest van je leven mee: als je een vriezer hebt en genoeg ruimte, zorg er dan voor dat er altijd twee of drie pakjes diepvriesfruit in ligt. Het komt echt altijd van pas. Blijkt je cheesecake ineens een sausje nodig te hebben? Dan gooi ik frambozen met suiker in de pan en door een zeef en klaar. Ideaal.

Ingrediënten voor zo’n 10 muffins

200 gram blauwe bessen
200 gram bloem
150 suiker
mespuntje zout
zakje bakpoeder
80 mililiter olijfolie
80 mililiter melk
1 ei

Voor de topping

100 gram suiker
40 gram bloem
55 gram boter
mespuntje kaneel

Stap 1: Droog en nat

Verwarm de oven voor op 200 graden. Mix eerst de droge ingrediënten (behalve de blauwe bessen) in een kom en de natte ingrediënten in een kom. Doe dan de natte ingrediënten bij de droge en spatel het door elkaar. Het hoeft niet volledig gemixt te zijn, als het maar een samenhangend deeg is. Doe dan de blauwe bessen erbij en doe het deeg in muffinvormpjes.

Stap 2: Maak de topping

Doe de boter een minuut in de magnetron op 600 watt, of totdat het gesmolten is. Doe de andere ingrediënten erbij. Het is nu een kruimelig geheel. Verkruimel de topping over het muffindeeg.

Doe de muffins 25 minuten in de oven. En doe je best om er vanaf te blijven.

blueberry-muffins-closeup

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *