American pancakes met karamelsaus

Dit. Wil. Je. Geloof me nou maar. Dit. Is. Lekker. Ik stond vanmorgen op en bedacht ineens dat ik eens American pancakes wilde bakken. Ik heb een recept opgezocht en uiteindelijk (natuurlijk) een beetje aangepast. Mijn pancakes zijn gezoet en ik serveer ze niet met maple syrup, maar met mijn eigen karamelsaus.

american pancakes
Ah yeah.

Het leuke van dit recept is dat je eigenlijk helemaal niet naar de winkel hoeft. Tenminste, als je genoeg bloem, eieren, boter en suiker in huis hebt. Want meer is het eigenlijk niet. De karamelsaus is het meeste werk, maar je kunt die stap overslaan en gewoon stroop gebruiken uit de winkel. Maar ik kan je de karamelsaus wel aanraden, je kunt er hoge ogen mee scoren. Man, wat is die lekker. Oh en na de foto heb ik er nog ongeveer een liter op gegooid. Supergezond, die pancakes.

Pancakes voor 2 personen

130 gram bloem
30 gram suiker
200 milliliter melk
3 eieren
7 gram bakpoeder
Snuf zout

Boter of olie om in te bakken

Karamelsaus

200 gram suiker
50 milliliter water
200 milliliter (slag)room
Eventueel zout

Benodigdheden

Keukenmachine (handig)

Note: hiermee heb je wel meer karamelsaus dan je voor de pannenkoekjes nodig hebt, maar je kunt de saus in ieder geval wel een week afgesloten bewaren in de koelkast, misschien wel langer. Gooi hem eens over je roomijs met wat nootjes: zelfgemaakte sundae.

Stap 1: Maak je karamelsaus

Doe het water met de suiker in een sauspannetje op laag tot middelhoog vuur (ergens ertussenin). Laat de suiker zoveel mogelijk oplossen in het water. Dat gaat waarschijnlijk niet helemaal, maar dat is niet erg. Nu is het wachten geblazen, je mag niet meer roeren. En raak het asjeblieft niet aan, want hete suiker kan echt moorden plegen. Wacht totdat de suiker bruin begint te kleuren, dat duurt tussen de 5 en 10 minuten. Draai dan je pannetje in het rond, zodat alles ongeveer gelijk bruint en je een egale massa krijgt. Het is aan jou hoe ver je hem wil laten gaan, maar pas op: laat je hem te ver bruinen dan verbrandt de karamel en kun je hem weggooien. Vind je het wel welletjes, haal de pan dan van het vuur en doe de room erbij. Het gaat nu als een gek borrelen, maar dat is normaal. Je kunt er nu een beetje zout bij doen, naar eigen smaak. Ik hou er wel van. Laat de karamelsaus afkoelen, eventueel in de koelkast. Hij wordt dikker naarmate hij koeler wordt.

Stap 2: Beslag voor de pancakes

Splits de eieren. Klop de eiwitten tot stijve pieken en hou apart. Doe de eigelen met de melk bij de bloem, suiker, bakpoeder en zout en klop alles tot een beslag. Vouw dan met een spatel de eiwitten door het beslag. Je krijgt nu een dik, maar luchtig beslag.

Stap 3: In de pan

Zet een koekenpan op middelhoog vuur en doe er een beetje olie of boter in. Schep er (ongeveer) een halve soeplepel beslag op en keer om zodra de onderkant mooi goudbruin is. Stapel de pancakes op elkaar, zoals ze in ‘Murica ook doen.

Serveer met de karamelsaus (wees niet te zuinig).

american pancakes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *