Had ik maar een Arabische achtergrond, dan zou kofte gesneden koek zijn. Maar helaas. Ik kan alleen maar een soort van kofte maken, tenzij ik het ooit van een echte Arabische kok leer. Dit recept is wel heel makkelijk, lekker en gezond. Perfect om een doordeweekse dag goed mee af te sluiten.
Met specerijen ben ik nooit te zuinig. Als je je eten een smaakbommetje wil maken heb je gewoon lekker veel specerijen nodig. Je kunt er al veel bij de supermarkt kopen, maar bij de toko heb je nóg meer keuze. Ik heb mezelf eens getrakteerd op een tiental schattige kruidenpotjes waar ik met watervaste stift de naam op heb geschreven. Handig en staat ook nog leuk. Nog een tip: gebruik altijd voldoende zout en peper. Het zou zo zonde zijn als je eten daardoor flauw blijft.
Ingrediënten voor 4 personen
500 gram rundergehakt (officieel is het lamsgehakt, maar dit had ik nog in de vriezer)
1 rode ui
1 ei
4 takjes koriander
6 takjes peterselie
400 gram bulgur
4 takjes munt
0,5 eetlepel gemalen korianderzaad (kan je zo kopen in de supermarkt, of zelf met de vijzel fijnstampen)
2 aubergines
Zout en peper
Tomatensaus
3 tomaten
3 teentjes knoflook
Flink wat chilivlokken
150 ml gezeefde tomaten
0,5 eetlepel gemalen korianderzaad
Mespuntje suiker
Zout en peper
Extra koriander ter garnering
Benodigdheden
Grillpan
Keukenmachine is handig
Satéprikkers (niet noodzakelijk)
Stap 1: Begin met je saus
Als je satéprikkers gebruikt is het handig deze nu even in het water te leggen om te weken. Zo voorkom je dat ze verbranden tijdens het grillen. Snijd dan blokjes van je tomaten, plet de knoflook met een mes en doe ze met een beetje olijfolie in een sauspan. Laat het even fruiten. Doe dan de gezeefde tomaten, de chilivlokken (het mag best een beetje pittig worden) en de korianderpoeder erbij. Doe er een beetje suiker bij om te voorkomen dat de tomatensaus bitter kookt. Laat de saus op laag vuur lekker pruttelen.
Stap 2: Maak er gehakt van
Doe het gehakt met de ui, het ei, de peterselie en koriander in de keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper. Maak platte, langwerpige burgers van het gehakt en steek er een satéprikker in die in de week heeft gelegen.
Stap 3: Oh, aubergine
Snijd de aubergine in dikke repen (ongeveer zes repen per aubergine) en smeer ze in met een beetje olie. Bak ze in de hete grillpan. Gebruik zout en peper als je de aubergineplakken om hebt gedraaid. Zo voorkom je dat de aubergine de smaakmakers opneemt en uitdroogt.
Stap 4: De fijne bulgur
Breng water aan de kook voor de bulgur, twee keer zoveel als de hoeveelheid bulgur die je gebruikt, dus 800 milliliter. Doe het water in een kom en leg de bulgur hier 8 tot 10 minuten in te weken. Giet het daarna af, roer er gehakte munt en het gemalen korianderzaad doorheen.
Stap 5: Op de grill met die kofte
Als je klaar bent met de aubergines grillen kun je de burgertjes bakken. Als je grillpan groot genoeg is kan het natuurlijk ook allebei tegelijk. Voor de kofte heb je geen olie nodig. Bak de burgertjes ongeveer drie minuten aan elke kant. De tijd is natuurlijk afhankelijk van de dikte van je kofte.
Serveer de kofte met de aubergine en bulgur, giet er een beetje tomatensaus over en garneer met wat gehakte koriander.