De markt moest van z’n mango’s af en dan ben ik niet te beroerd om daar een handje bij te helpen. Ik ben gek op mango’s. Echt stapelgek. Dus toen ik met drie rijpe mango’s thuiskwam van de markt en in de koelkast zag dat ik er nog twee had liggen – ook rijp – dacht ik alleen maar: mangoweekend. Het werd een semifreddo (of ook wel een parfait genoemd) en een kruimeltaart (recept plaats ik nog). Van die laatste had ik nog wat kruimeldeeg over en heb het gebruikt in dit recept. Je kunt het namaken, maar je kunt ook ter vervanging noten gebruiken, of stukgeslagen ijshoorntjes.
Omdat één mango echt alleen nog maar puree was leek het me een goed idee om het te verwerken in iets romigs. Ik heb weleens geprobeerd gewoon ijs te maken, maar ik heb geen ijsmachine. Op zich kan het wel, dan moet je om het half uur roeren, maar er ontstaan toch altijd kristallen en eerlijk gezegd drink ik op zaterdag ook veel liever wijn op een terrasje dan dat ik de hele tijd heen en weer naar de vriezer moet lopen. Dus probeerde ik eens een semifreddo. Dat is net ijs, maar dan een beetje makkelijker. Door het vet van de eierdooier en de slagroom ontstaan er geen kristallen, en heb je dus een mooi romig ijs. En je kunt tussendoor gewoon doen waar je zin in hebt.
Ingrediënten voor één grote ijstaart (12 personen)
3 eieren
2 eierdooiers (totaal dus 5 eieren)
200 gram suiker
0,5 theelepel vanille essence
500 gram slagroom
1 grote of twee kleine rijpe mango’s
Sap van een halve limoen
De schil van 1 sinaasappel
Kruimel
50 gram koude boter
35 gram witte basterdsuiker
75 gram bloem
Mespuntje zout
Geen zin om kruimeldeeg te maken? Gebruik gehakte noten of kapotgeslagen ijshoorntjes.
Benodigheden
Handmixer
Vuurvaste kom
Sauspannetje
Cakeblik
Stap 1: Kruimel de kruimel
Als je ervoor kiest het kruimeldeeg te maken, dan kan je daar het beste mee beginnen. Verwarm de oven op 200 graden. Meng alle ingrediënten voor de kruimel in een kom en knijp er met je vingers snel kruimels van. De boter moet nog koud zijn. Spreid de kruimels op een bakplaat en laat de kruimels in ongeveer 30 minuten goudbruin worden.
Stap 2: In de mix
Doe de eieren, eierdooiers, suiker en vanille-essence in de vuurvaste kom. Zet een sauspannetje met een laagje water op middelhoog vuur en zet de kom erbovenop. Mix met de handmixer totdat het mengsel dik en bleek is. Mijn handmixer kan best wel snel, dus het duurde bij mij 4 à 5 minuten, maar als je handmixer langzamer is kan het wat langer duren. Klop de slagroom in een andere kom tot er zachte pieken in staan. Het basisrecept dat ik volgde (van Donna Hay) zegt overigens stijve pieken, maar voor de romigheid ben ik wat eerder gestopt. Je mag uiteraard zelf bepalen wat jou het lekkerst lijkt. Spatel de geklopte slagroom door je eiermengsel.
Stap 3: Voeg je smaakmakers toe
Doe de helft van je semifreddo-mengsel in een andere kom. Pureer je mango(‘s), spatel de puree samen met het sap van de limoen door het ene mengsel en rasp de schil van je sinaasappel en spatel die door het andere mengsel.
Stap 4: Je semifreddo in elkaar zetten
Bekleed je cakeblik met bakpapier en strooi de kruimels onderin. Giet dan eerst het ene mengsel en dan het andere mengsel in het blik, zodat je twee helften hebt. Zet je semifreddo dan minimaal 6 uur in de vriezer. Het beste is een nachtje.
Pingback: Mango met kruimels -