Zelf pastadeeg maken

Als je eenmaal zelfgemaakte pasta gewend bent, wil je eigenlijk niet anders meer. Ja, je moet even investeren in een goede pastamachine en je moet er tijd voor (willen) maken. Ik wil niet zeggen dat ik altijd mijn pasta zelf maak. Het kost nou eenmaal meer moeite dan gedroogde pasta. Maar als je het een beetje onder de knie hebt en wat energie over hebt aan het eind van de dag, dan kan je binnen een uurtje met je gerecht klaar zijn. Gewoon oefenen dus.

pastadeeg-maken

 

Pasta voor 4 personen

500 gram semola bloem
4 à 5 eieren
Snufje zout

Stap 1: pastadeeg heb je zo

Doe de bloem in een grote kom en maak er een kuiltje in. Doe de eieren in het kuiltje. Klop de eieren met en vork en neem alvast voorzichtig wat bloem mee. Neem steeds meer bloem mee, maar zorg ervoor dat het mengsel glad blijft. Als het deeg eenmaal niet meer plakt, kan je gaan kneden. Tien minuten is meestal voldoende. Check of het deeg klaar is door er met je duim in te drukken. Als het terugdeinst, is het deeg klaar. Leg de bol vervolgens te rusten. Minimaal een kwartier, maar als je ervoor kiest om het langer te doen, leg het dan even in de koelkast. Zorg ervoor dat je het deeg luchtdicht bewaart, dus in een afgesloten plastic zakje bijvoorbeeld. Nu heb je pastadeeg.

Stap 2: oké, en nu nog in de pastamachine

Eigenlijk spreekt het gebruik van de pastamachine voor zich. Je snijd het pastadeeg in handzamere stukken en laat ze door de pastamachine heen gaan, telkens een standje lager. Pasta is het hoe dunner hoe beter, maar ik stop meestal op de op één na laatste stand. Leg de plakken op een theedoek, bestuif ze met bloem voordat je er nog een plak op legt. Dek af met een andere theedoek. Je hebt nu mooie plakken die je kunt gebruiken voor de lasagne, of in repen kunt snijden voor tagliatelle. Dat kan ook met de pastamachine, maar maak het jezelf makkelijk en bestuif ze goed met bloem, rol ze op en snijd ze in repen. Rol de repen uit en leg ze op een theedoek. Wil je spaghetti, dan zul je de plakken weer door de pastamachine heen moeten halen, maar dan door het spaghettideel. Denk eraan dat je de plakken goed bestuift met bloem, dan gaat het het makkelijkst.

Stap 3: de pasta koken

Verse pasta hoeft niet lang te koken. Wacht totdat het boven komt drijven, dan is het klaar. Doe niet te veel in één keer in de pan, want dan kan de boel weleens aan elkaar gaan plakken. Doe je pasta nog even bij de saus zodat de saus er in kan trekken. Lekker!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *