Notenreep met honing, vijgen en rozijnen

Als je extra energie nodig hebt is deze notenreep een echte aanrader. Voor mij werken noten altijd goed als ik trek heb, en in zo’n reep zijn ze handzamer. Ze plakken wel een beetje, dus je zult je vingers moeten aflikken.

Wat er fout kan gaan? Je kunt er te veel honing aan toevoegen, dan plakt de notenreep heel erg. En als je ze klaar hebt moet je ze snijden, dat gaat geheid fout. Ga ervan uit dat je geen mooie rechte reepjes overhoudt, want dat lukt toch niet.

Ingrediënten voor de notenreep

(voor 10 à 12 vierkante ‘koekjes’)

1 handje amandelen
1 handje walnoten
1 handje cashewnoten
1 handje rozijnen
2 gedroogde vijgen
De geraspte schil van een sinaasappel
Een mespuntje zout
3 à 4 eetlepels honing

Oventemperatuur: 180 graden

Stap 1: go nuts

Leg de rozijnen een minuut of 10 in een laagje water zodat ze kunnen wellen. Hak die noten klein. Ik maak ze niet te klein, omdat ik het leuk vind dat je alle noten nog kunt herkennen, maar als je de reepjes wat steviger wil is kleiner beter. Je kunt ze uiteraard ook in de keukenmachine doen, maar zorg ervoor dat ze niet te klein worden. Doe hetzelfde met de vijgen.

Stap 2: in de mix

Doe de noten en vijgen met de rozijnen, sinaasappelschil en zout in een kom en meng het goed door elkaar. Voeg dan de honing toe. Doe eerst 3 eetlepels en kijk of alle noten bedekt zijn met een laagje honing. Als dat niet zo is, doe er dan nog een beetje honing bij.

Stap 3: bak af

Bekleed een ovenvorm, bijvoorbeeld een cakeblik, met bakpapier en doe de notenmix erin. Druk goed aan met een lepel, zodat alles goed tegen elkaar aan ligt. Bak de reep in 20 minuten aan een kant op 180 graden in de oven. Haal hem er dan uit en laat eerst goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Als hij goed is afgekoeld, haal de reep dan met het bakpapier uit de vorm en draai hem om op het bakpapier. Leg heb dan weer in de vorm en bak opnieuw 20 minuten. Laat daarna weer goed afkoelen.

Stap 4: laat je niet gek maken

Het snijden is een rotklus. Noten laten zich niet makkelijk snijden, dus laat je niet gek maken. De notenreep ziet er misschien niet supermooi en recht uit, maar ze zijn héérlijk. Bewaar ze in een afgesloten pot. Als ze erg uit elkaar vallen kan je ze ook in de koelkast bewaren, dan houden ze hun vorm beter.

Notenreep closeup 2

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *