Hoe bereid ik mosselen?

Ik houd dus ontzettend van mosselen, maar voordat ik ze zelf ging koken wist ik niet waar ik aan begon. Het is nogal een klusje om erachter te komen hoe je mosselen bereidt. Daarom heb ik een artikeltje geschreven en twee video’s gemaakt over de voorbereiding van mosselen. Na de voorbereiding kan je altijd je eigen draai eraan geven, of één van onze recepten volgen.

Mosselen

Je kunt mosselen als uitsloofmaal bereiden, met bijvoorbeeld zelfgemaakte frieten, maar ook gewoon als doordeweeks maaltje met bijvoorbeeld pasta of gewoon diepvriesfrieten. Het is ook afhankelijk van je kookervaring en je mosselkookervaring. De voorbereiding duurt het langst, maar neem daar wel even de tijd voor. Daar profiteer je later weer van.

Je kunt ze gewoon in de supermarkt kopen. Ik proef eerlijk gezegd niet veel verschil met die van de visboer en ach: ze komen allemaal uit Zeeland toch?

Over de voorbereiding: het is goed om te weten dat mosselen leven als je ze koopt. Ja, ik vind het zelf ook een bizar idee, maar je moet je er even overheen zetten. Want als je dat weet, dan weet je ook welke je wel en welke je niet in de pan moet kieperen. Voor het begrip heb ik twee videootjes gemaakt voor de voorbereiding. Doe er je voordeel mee!

Wat heb je nodig?

2 kilo mosselen (voor twee personen)
Een vergiet
Een lepel

Stap 1: Was de mosselen

Mosselen komen uit de zee en klampen zich vast aan de grond. Op de grond ligt zand. Je kunt dus nogal wat zand verwachten tussen de beestjes. Wees niet te zuinig met wassen met koud water. Doe ze in een vergiet en spoel ze goed af. Ik doe het liever driedubbel dan dat er nog wat zand tussen m’n tanden zit.

Stap 2: Dood of levend?

Dit is het moeilijkere deel. De zeevruchten zijn 1. levend of dood en hebben 2. baarden. Baarden zijn niet lekker om te eten, dus die moet je eraf trekken. Dode mosselen zijn niet lekker meer, die moet je aan de kant leggen. Dit is mijn plan van aanpak. Ik ga bij de gootsteen staan en leg een stuk of twintig mosselen in de vergiet en laat de kraan lopen met koud water (dan was je ze ook nog weer extra). Ik pak dan één voor een een mossel, was hem even met m’n handen en controleer of hij open of dicht is. Is hij open? Sla er dan met de bolle kant van de lepel op, Een keer is in principe genoeg, maar als het je genoegdoening geeft mag het ook vaker. Gaat de mossel dicht? Dan leeft hij nog. Je kunt hem koken. Zit er geen beweging in? Leg hem dan weg. Je mossel is dood. Zie hieronder het verschil.

Door dit onderscheid te maken blijft er soms best wat over. Ik denk dat ik tijdens dit filmpje ongeveer een kwart heb moeten wegdoen. Maar het hangt er uiteraard ook van af hoe vers je ze koopt. Hoe verser, hoe levender.

Stap 3: Baarden verwijderen

De baarden lijken eigenlijk wel op haren. Maar soms is het best moeilijk te herkennen. Het eerste voorbeeld in het filmpje hieronder is makkelijk, het tweede wat moeilijker. Er is ook verschil in hoe moeilijk ze te verwijderen zijn, zoals je ziet. Je kunt eventueel een mesje gebruiken, maar mijn ervaring is dat je de baard er dan niet in z’n volledigheid uit krijgt.

Stap 4: Mooi maken

Tot slot kan je de mosselen nog wat mooier maken door de harde stukjes van de buitenkant te schrapen, maar dat doe ik nooit. De smaak wordt er niet anders van en als ik zin heb in mosselen wil ik ze ook snel eten.

Stap 5: Koken

Het is handig om een mosselpan te hebben, zoals deze, maar een grote soeppan kan ook. Met welke ingrediënten je het doet is aan jou. Het belangrijkste is dat je vocht hebt en smaakmakers. Vocht kan zijn: bouillon, wijn, of tomatensaus verdund met water. Smaakmakers zijn kruiden, knoflook, uien, en groenten als bleekselderij en wortelen. Ze zeggen dat 8 minuten koken ruim voldoende is, maar ik doe het altijd op intuïtie. Als de mosselen mooi open zijn kan je ze eten, en dat duurt soms korter en soms langer dan 8 minuten. Schud de zeevruchten tijdens het koken om, zodat de bovenste naar onderen zakken en andersom. Mochten er nog een paar mosselen niet helemaal gaar zijn en andere wel, zorg er dan voor dat de minder gare onderop zitten als je ze serveert, Het kookt namelijk nog even door.

One Comment

  1. Pingback: Het makkelijkste mosselrecept ooit -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *