Gevulde kip met spek, champignons en salie

Je zou het niet verwachten met zo’n recept, maar eigenlijk is het een heel goede voor de luie kok zonder kinderen. Een hele kip kan je met z’n tweeën namelijk nooit in één keer op. Je kunt de rest de volgende avond eten, maar als je jezelf niet kunt inhouden en er te weinig overblijft (wat mij vaak overkomt), dan is het ook een prima lunch. Kan je je collega’s nog jaloers mee maken.

Het grootste risico met dit recept is de baktijd. Die is afhankelijk van de grootte van de kip en natuurlijk je oven. Zelf gebruik ik een bakthermometer, ooit gekocht bij Ikea voor nog geen tien euro. Is de prijs dubbel en dwars waard. Gare kip is tussen de 70 en 75 graden. Meet op verschillende punten in de kip, op de dikste punten. De poten zitten lager dan de filets, en krijgen dus minder warmte, mijn ervaring is dat die als laatst gaar zijn.

De marinade heb ik overgenomen van Jamie’s Beer Butt Chicken, ik laat alleen de paprika eruit. Combineert fantastisch met de vulling. Als je tijd hebt, en ruimte in de koelkast, zet de kip dan een avond van tevoren al in de marinade. Door de marinade blijft het vlees vochtig, en is de kans dat de kip droog wordt veel kleiner. Oh en schrik niet van de hoeveelheid boter.

Gevulde kip closeup

Ingrediënten

Een grote hele kip (tip: ga naar de poulier)

Marinade

1 grote theelepel venkelzaad
1 afgestreken theelepel komijnzaad
1 grote theelepel bruine basterdsuiker
1 afgestreken theelepel chilipoeder
zout en peper
Olijfolie

Vulling

500 gram champignons
200 gram spekblokjes
2 uien
2 eetlepels gehakte salie
2 eetlepels gehakte tijm
175 gram boter
5 eetlepels paneermeel

Oventemperatuur: 180 graden

Stap 1: rub it in (5 minuten)

Doe het venkel- en komijnzaad in een vijzel en maal het fijn. Doe het in een kommetje samen met de andere droge ingrediënten. Vul aan met olie tot het een pasta is. Nu mag je je handen viesmaken. Neem de pasta en wrijf de kip ermee in. Vergeet geen enkel hoekje en gaatje. Zet hem afgedekt in de koelkast en laat hem minimaal anderhalf uur marineren. Beter nog: zet de kip een dag van tevoren in de marinade.

Stap 2: Maak de vulling (15 minuten)

Snijd de champignons in blokjes. Luie koks mogen ze ook in de keukenmachine doen, maar let erop dat de champignons niet té klein worden, dat gaat ten koste van de smaak. Zet ondertussen een pan met een beetje olijfolie op het vuur en bak de spekjes op middelhoog vuur aan totdat ze bruin zijn. Doe ze in een aparte kom. Bak de champignons in dezelfde pan aan en doe ze bij de spekjes in de kom. Snijd ook de uien fijn. Doe dan de boter in de pan en laat hem smelten. Voeg de uien toe en stoof ze ongeveer vijf minuten in de boter. Zet het vuur niet te hoog, want de boter mag niet bruin worden. Als de uien zacht zijn en glazig, doe ze dan samen met de boter bij de champignons en spek. Voeg nu de salie en tijm toe en het paneermeel, schep alles goed om en laat afkoelen, als je haast hebt in de koelkast. Zet de oven aan op 180 graden.

Stap 3: Vul de kip (5 minuten)

Doe de vulling in de kip bij het wensbotje, dat is de opening bij de nek. Blijf vullen totdat de kip de vulling uitpoept. Dan zit hij vol. Als het goed is houd je nog ongeveer tweederde van de vulling over.

Stap 4: Bak de kip (45 tot 60 minuten)

Zet de kip in het midden van de oven. Houd er rekening mee dat je hem na ongeveer twintig minuten om moet draaien. Daarom zet ik de timer meestal op twintig minuten, dan kan je het niet vergeten. Keer hem dus om na twintig minuten en zet hem weer op twintig minuten, want daarna moet je hem weer omdraaien. Als je de kip dan weer gewoon op z’n buik legt, mag je de overgebleven vulling ernaast leggen. Bak de kip dan gaar.

Ik eet de kip meestal gewoon zo, maar je kunt er gebakken of gepofte aardappelen met een beetje tijm bij serveren. Altijd goed.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *