Getest: zelfgebakken speltbrood. Lekker of een misbaksel?

Speltbrood, de hype van 2015. En nog steeds liggen de supermarkten vol met speltbroden, -pasta’s en -crackers. Volgens sommigen is spelt het beste graan wat er is; super gezond en geschikt voor mensen met een glutenintolerantie.

Volgens het Voedingscentrum is hier allemaal niets van waar. Spelt komt uit dezelfde familie als tarwe en beide granen bevatten dezelfde voedingsstoffen en dus ook gluten. Beiden zijn daarom even gezond of ongezond, maar net hoe je het wilt noemen.

Gezond of niet, als het maar lekker is. Ik wilde het wel eens proberen. Hieronder lees je mijn ervaring met het bakken van speltbrood.

Wat heb je nodig voor het speltbrood?

  • 500 gram speltmeel
  • 300 ml lauwwarm water
  • 8 gram instant gist
  • 6 gram zout
  • 1 flinke hand pompoenpitten

Hoe maak je het speltbrood?

Doe het speltmeel en het zout in een grote kom en meng het door elkaar. Dit hoeft niet lang, het is alleen de bedoeling dat het zout niet direct in aanraking komt met het gist, want dat zou de werking van het gist verminderen. Doe vervolgens de gist en het lauwwarme water erbij en kneed het tot je een mooie deegbal hebt. Is je deeg te nat, dan voeg je nog wat speltmeel toe. Is je deeg te droog, dan voeg je nog wat water toe.

Vet een kom in met wat olijfolie, doe de deegbal er in en leg er een warme vochtige theedoek overheen. Nu laat je het deeg ongeveer een uur (of langer) rijzen op een warme plek. Na een uurtje is je deegbal ongeveer twee keer zo groot geworden.

Voeg nu wat pompoenpitten toe en kneed deze door het deeg. Bewaar er nog een paar voor bovenop de broodjes. Wil je kleine speltbollen, dan verdeel je het deeg in gelijke stukken, afhankelijk van hoeveel broodjes je wilt. Let er wel op dat de bollen nog een keer gaan rijzen en de oven in gaan. Ze worden dus nog groter. Maak er bolletjes van en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Je kunt er ook voor kiezen om een groot brood te maken waar je later plakken van af kunt snijden. Doe het deeg dan in een bakvorm. Verdeel over de bovenkant van het deeg de overige pompoenpitten. Laat het deeg nu nog een keertje rijzen voor tenminste een kwartier.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Omdat ik kleine bollen heb gemaakt had het brood ongeveer 30 minuten nodig om gaar te worden. Heb je een groot brood gemaakt, dan heeft het wellicht langer nodig om gaar te worden.

 

Speltbrood met pompoenpitten
Speltbrood met pompoenpitten

Mijn ervaring met speltbrood

Toen de bollen de oven uitkwamen zag ik direct al dat het stevige compacte bollen waren geworden. Hoewel de bollen flink zijn gerezen in de oven waren ze totaal niet luchtig. Jammer, wat dat vind ik juist lekker. Wel zijn ze super knapperig. Het brood is het lekkerst als het net de oven uitkomt. Al na een uur is het brood hard en taai. Mocht je veel brood hebben gemaakt, dan adviseer ik je om het te bewaren in de vriezer. Met goed beleg is het prima brood dat ook nog eens goed vult. Na één bol zit je vol.

Toch zou ik dit brood niet nog een keer maken. Voor mij is het brood te zwaar en te droog. Wellicht met wat aanpassingen aan het recept, zoals het toevoegen van boter zodat het minder droog wordt, is het brood lekkerder.

Heb jij al eens speltbrood gemaakt? Zo ja, wat is jouw ervaring hiermee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *