Broccolisoep met dipbroodjes

_DSC0054

Vrijwel altijd als ik broccoli koop eindigt deze als soep. En dat is niet zonder reden, broccolisoep is fantastisch. Het recept is niet alleen easy, maar ook snel en lekker! Voor de leuk maakte ik er ook een dip broodjes bij. Benieuwd naar het recept? Lees snel verder.

Ingrediënten voor de broccolisoep

  • 1 broccoli
  • Een paar aardappelen (hoe meer aardappel je gebruikt, hoe dikker de soep wordt)
  • 1 liter water
  • 1 bouillonblokje (bijvoorbeeld groente of kip)
  • 1 rode peper
  • 2 uitjes
  • 1 teentje knoflook

Stap 1: Schillen, snijden en wassen

Snijd de broccoli in gelijke delen. Hoe groter je de stukken houdt, hoe langer het duurt voordat de soep klaar is. Vergeet ook zeker niet de stronk, zonde om weg te gooien! Deze moet je trouwens wel even schillen, want de schil blijft vrij hard als je ‘m kookt. Was vervolgens de broccoli in een vergiet. Schil de aardappel en snijd deze samen met de rode peper, ui en knoflook in stukken. Houdt je trouwens niet zo van pittig, verwijder dan de zaadlijst uit de peper.

Stap 2: Koken maar!

Verhit in een soeppan wat olijfolie en fruit even kort de ui, knoflook en peper aan. Als de ui glazig wordt en het lekker begint te geuren voeg je de broccoli, aardappelen en het water toe. Als de boel kookt, voeg je het bouillonblokje toe. Laat alles lekker pruttelen tot de broccoli en de aardappel klaar zijn.

Stap 3: Laat de staafmixer het werk doen

Tot nu toe kon er nog niet veel mis gaan aan het recept toch? Dan bij dezen een wijze les van mij. Heb je een staafmixer van plastic, laat je soep dan eerst afkoelen voor je ‘m pureert. De eerste keer dat ik broccolisoep maakte was de staafmixer voor gebruik nog rond, en na gebruik vierkant. inderdaad, gesmolten. Goed, verder met het recept. Pureer alles tot een gladde massa en je bent klaar! Makkelijk toch?

Voor de leuk maakte ik er wat broodjes bij om in de soep te dippen. En daarvoor heb je helemaal niet veel nodig! Namelijk:

  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 300 gram kwark (of (griekse) yoghurt)
  • olijfolie
  • rozemarijn
  • zout

Mix het zelfrijzend bakmeel en de kwark door elkaar tot je een plakkerig deeg hebt. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Maak een kruidenolie van olijfolie, rozemarijn en zout. Rol de stukken deeg uit tot plakken van een paar millimeter dik. Besprenkel de plakken met een laagje kruidenolie. Verhit je contactgrill of grillpan (hoe heter hoe beter) en bak de broodjes gaar.

Mijn ervaring is dat de broodjes best snel taai worden. Het lekkerst zijn ze als ze net uit de grill komen.

 

 

 

2 Comments

  1. Pingback: Smulbrood met kaas en zelfgemaakte kruidenboter

  2. Pingback: Flatbreadpizza voor een heerlijke weekendlunch -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *